Album týždňa : The Avalanches - Wildflower

Album týždňa : The Avalanches - Wildflower

Je len málo kapiel, ktoré by sa čakaním na novú štúdiovku doťahovali na album Chinese Democrasy od Guns N Roses. Austrálčanom The Avalanches sa to podarilo. Hoci ich debutový album Since I Left You sa zaradil medzi kultové albumy, nádej, že bude aj jeho nasledovník už počas ostatných pár rokov strácali aj tí najvernejší fanúšíkovia. Po zdravotných problémoch, zmenách v zostave kapely aj kompilkáciách so samplami sa však The Avalanches po dlhých 16 rokoch vrátili s nahrávkou Wildflower. Ak však nahrávanie albumu naťahujete tak dlho, čeliť musíte aj dosť netradičným problémom. Robbie Chater totiž trval na tom, že chce album nahrať vďaka rovnakým softwérom, aké použil pri albume Since I Left You. Ten software prestali vyrábať v roku 1998. Rozbeháte ho len na starých počítačoch. V štúdiu sme ich museli prikrývať starými uterákmi a dekami, lebo boli také staré a rozpadnuté, že by sa mohli pokaziť a jediný monitor, s ktorým fungovali, mal asi tak 30 kíl a my sme sa s ním museli ťahať hore a dole. Bolo to príšerné," uviedol k nahrávaniu Robbie Chater pre britský Guardian.

The Avalanches sa s fanúšikmi niekoľko rokov hrali, keď na internet vypúšťali záhadné odkazy, ktoré síce smerovali k tomu, že sa niečo chystá, no nič nebolo isté. Aj samotná kapela už miestami strácala nádej. Udialo sa toľko vecí, ktoré nám bránili ho dokončiť. Stále prichádzalo niečo, čo nám bránilo tie puzzle doskladať. Celý čas som mal v hlave, že ten album snáď ani nedokončíme. Hovoril som si, že nech sa snažím koľko chcem, nevyjde to," uviedol Tony di Blasi. Nahrávanie albumu skomplikovalo aj vážne ochorenie Robbieho Chattera, ktorý, ako priznal pre magazín Pitchfork, už roky trpí autoimúnnou chorobou. Práve táto choroba mu zabránila takmer tri roky čokoľvek vytvoriť.

Druhý album Wildflower nahrali The Avalanches v pozmenenej zostave, hlavné slovo mala dvojka Robbie Chater a Toni Di Blasi. Už v roku 2015 od nich odišiel Darren Seltmann. Keď sme robili album Since I Left You, bol ako môj veľký brat – charizmatický a sebavedomý.  Ja som bol presný opak. Bola to skvelá kombinácia,  ktorá fungovala. Ale viete ako to býva – vyrastiete a už veľkého brata nepotrebujete," uviedol Robbie Chater v rozhovore pre magazín Pitchfork. Ako však The Avalanches dodali pre britský Guardian, je dosť možné, že Darren Seltmann to vzdal jednoducho kvoli peniazom. Predsa len, naťahovať nahrávanie albumu 16 rokov nie je lacná záležitosť.

Dlhé čakanie na nový album vám The Avalanches dostatočne vynahradili. Kapela dala na druhý štúdiový album dokopy až 21 trackov. Výdatne pomohli aj silní hostia. The Avalanches sa na jeden album podarilo dotiahnuť mená ako Toro Y Moi, Danny Brown, MF Doom, Ariel Pink, Father John Misty, Jonathan Donahue z Mercury Rev či Warren Ellis. Prvý singel z albumu k nám poslali už začiatkom júna a hoci fanúšikovia pilotný singel albumu prirovnávali k o čosi aktívnejším Gorillaz, The Avalanches sa nakoniec na albume predstavili presne tak, ako sme ich mali radi na legendárnom albume Since I Left You.

Ich vydavateľstvo sa počas mixovania albumu dostalo do vážnych problémov a ich návrat na koncertné pódiá na festivale Primavera Sound sa kvoli technickým problémom ani neuskutočnil. Aj takto vyzeral návrat The Avalanches. Návrat však znamená veľa aj pre samotných hudobníkov. Práve počas jeho nahrávania vraj prešli znovuzrodením. Naučili sme sa rozlúčiť sa so skladbami, ktoré sa na album jednoducho nehodili. Prestali sme analyzovať a pochopili sme, že aj skladby, ktoré vytvoríte za dve minúty, môžu byť rovnako dobré ako tie, na ktorých ste pracovali dva roky. Pochopili sme, že je dôležité dovoliť albumu aby bol taký, ako chce byť," uviedol Robbie Chater pre Guardian.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame